Fordybelse i hverdagen

Har du prøvet at give al din opmærksomhed og energi på at vinde over din chef i Paddeltennis ved sidste firmaarrangement?

Eller helhjertet at gå ind i kampen om at finde guld i guldgraverminen i legoland, så der var nok til en medalje til junior?

En eskapistisk oplevelse er når vi deltager aktivet i oplevelsen og er så involveret at vi glemmer tid og sted. Måske kender du det fra den digitale verden. Computerspil har en evne til at indvolvere deltageren, så man er fuldstændig tabt for omverden. 

I løbet af den sidste måned har jeg skrevet om alle de fire domæner, som beskriver hvad oplevelser består af. Formålet med disse artikler at når du ved hvilke typer oplevelser du sætter pris på – så er det nemmere at opsøge dem aktivt.

Når du ved hvad du søger, er det nemlig meget nemmere at flytte de gode oplevelser fra ferierne og ind i hverdagen. 

F.eks. ved jeg at naturoplevelser og smuk arkitektur giver mig gode minder (æstetiske domæne). Derfor er jeg meget bevist om at opsøge parker, prisbelønnet arkitektur og nye vandreruter. Ved at starte i mit ynglingsdomæne får jeg det brud på hverdagen, som giver mig glæde, og en følelse af værdi. For dig er det måske at være tilskuer til sportsbegivenheder, høre foredrag eller at deltage i en workshop.

Men sagen er den, at det ikke er hele sandheden om gode oplevelser. De stærkeste oplevelser findes nemlig ikke i ét af domænerne.

De oplevelser der udgør diamanterne i vores minde-skatte-kiste er dem, hvor der indgår elementer fra alle fire domæner. Det kalder man ”the sweet spot”. Det er der hvor du lærer noget mens du bliver underholdt i et æstetisk miljø og er så fordybet i oplevelsen at du helt glemmer tid og sted.

 

Jeg holder meget af kunst, og i øjeblikket udfordre jeg mig selv, ved at opsøge udstillinger med installationskunst, fordi det er en genre jeg har et… lad os sige – et ikke så nært forhold til.

I foråret 2022 havde jeg den store fornøjelse at opleve Ditte Ejlersskovs udstilling ” The Cult of Oxytocin” i Kunsthallen Nicolai. Det var en meget helstøbt oplevelse, fordi alle sanser blev sat i sving.

Kunstneren have arbejdet med duft, lyde, farver, taktile udtryk, planebilleder og skulpturer. Derudover var der også digitalkunst som gæsten kunne interagere med. Gående med min gode veninde gennem rummen, op af trapper, lyttende, undersøgende havde jeg denne oplevelse af at blive helt opslugt.

Udstillingen er ikke åben mere, men du kan læse mere om det digitale værk som det er muligt selv at hent ned,

Den oplevelse det var at se udstillingen ” The Cult of Oxytocin” kan jeg leve højt på længe. At det var noget helt særligt hang sammen med overraskelsesmomentet. Og det er i sagens natur ikke noget du selv kan planlægge sig frem til. Men jeg håber at du har fået lyst til at forfølge de oplevelser der giver dig glæde og skønne hverdagsoplevelser. 

Categories: Reflektion Tags: Tags: , ,