Gæsteblogger Carina Svendsen

Hen over sommeren har 3 spændende personer sagt ja til at skive et indlæg om at sætter sig mål. Carina Svendsen fra “Kend dine penge” er den første til at tage stafetten – du kan læse præsentationen her.

Men nu  giver jeg ordet videre til Carina:

Hvad var/er dit mål?

Da jeg pludselig stod med en større skattegæld i forbindelse med mit første firma, så troede jeg, at mit mål var at blive gældfri. På dét tidspunkt handlede det aller mest om, at jeg synes det var så pinligt, at jeg stod med gæld. Jeg følte, at det var min skyld, og at jeg skulle have været mere opmærksom på reglerne – selvom jeg havde hyret en revisor til netop dén opgave.

Efter gælden var betalt af, troede jeg at målet var at få en stor opsparing, for så ville jeg føle mig økonomisk  tryg for evigt. Men det holdt kun indtil jeg fandt ud af, at økonomi fylder en meget lille del af vores tryghedsfølelse. Det var både super frustrerende at finde ud af, at pengene i sig selv ikke var løsningen. Samtidig blev jeg virkelig nysgerrig på, hvad der sker, når vi forstår hvordan vores følelser påvirker vores økonomi – og omvendt.

Så mit mål ændrede sig til, at jeg ville have overblik over min økonomi, så jeg kunne have ro i maven og trygt bruge mine penge uden at have dårlig samvittighed. Jeg ville mærke friheden ved at være dén, der suverænt bestemte, hvordan jeg ville bruge mine penge og indrette min økonomi på en måde, der gav mening for mig.

Hvilke overvejelser førte til at du satte dig dette mål?

Det var et kæmpe chok for mig pludselig at stå med en – på dét tidspunkt i mit liv – meget stor gæld. Den oplevelse sendte mig igennem hele spektret af de absolut tungeste følelser og påvirkede mig både følelsesmæssigt, mental og psykisk i lang tid.

Da den værste storm havde lagt sig inden i, begyndte der til gengæld også at ulme en tro på, at det altså ikke behøves at være sådan her. At jeg ikke behøvede at være frygtstyret i min økonomi og konstant føle, at jeg havde glemt noget, der pludselig kunne lamme mig igen.

Hvad var tidshorisonten?

For en utålmodig sjæl som mig er det altid: hurtigst muligt. Da jeg først havde taget beslutningen om at få 100% overblik over min økonomi, så gik jeg egentlig ret lavpraktisk til værks. Første skridt blev at lave min egen budgetskabelon, da det gik op for mig, at mange forsøgte at gøre det meget mere kompliceret end det behøver at være. Og samtidig talte ingen om én af de mest afgørende ting for at dit budget ikke går i underskud – nemlig indskuddet på din budgetkonto i starten af året. Et indskud kan være nødvendigt, hvis den første del af året har flere omkostninger end indtægter. Et simpelt, men afgørende, regnestykket, som ingen taler om. Skørt men sandt.

Hvad gjorde du for at holde fokus/motivationen?

Jeg begyndte at udfylde min budgetskabelon med de faktiske beløb hver måned, så jeg nemt kunne sammenligne om dét, som var mit absolut bedste gæt (budgettet) rent faktisk også stemte overens med virkeligheden (de faktiske beløb). Lige præcis dén øvelser hver eneste måned gjorde, at mit økonomiske selvværd steg ret hurtigt, fordi jeg måned for måned kunne se, at jeg ikke havde glemt alt muligt. Min økonomi blev nu en helt naturlig del af mit liv i stedet for noget, som jeg frygtede at forholde mig til.

Det var også en game changer for mig, at jeg begyndte at indrette min netbank med konti, der gjorde det nemt for mig at have overblik over mine penge. Jeg begyndte at lave flere forskellige opsparingskonti, så der både kom styr på udgifterne til vedligeholdelse af bilen og samtidig blev sparet op til skønne eventyr med rejser og gourmetoplevelser.

Var der noget du lærte undervejs?

Jeg har lært mange ting undervejs. De vigtigste har helt klart været accepten af, at jeg altid har friheden til at træffe nye beslutninger om, hvordan jeg vil bruge mine penge. Og med den frihed følger også ansvaret for  rent faktisk at handle på mine beslutninger.

Tit kan vi føle, at vi ikke har noget valg, for vi kan jo ikke bare flytte, hive børnene ud af skolen eller finde et nyt arbejde, hvor vi tjener mindre. Men jo – vi kan gøre det hele. Spørgsmålet er, om vi er villig til at leve med konsekvenserne af vores beslutninger. Ikke at gøre noget er også en beslutning.

Hvad syntes du er fordelen ved at sætte konkret mål?

Det vigtigste for et mål er, at det rent faktisk er noget, som du virkelig ønsker dig. Hvis det bare er et lidt fladere det-gad-jeg-godt-mål, så bliver du hurtigt demotiveret og begynder at bruge pengene fra opsparingen på alt mulig andet.

Vores hjerner er mega gode til at gå efter noget helt konkret, så find hurtigst muligt ud af, hvad dit mål koster – sådan virkelig koster i kroner. Opret en separat konto til dit mål, så pengene har et sted at bo. Det giver dig samtidig også et sted at sende uventede penge hen, så de ikke bare ryger ind i dit vanlige forbrug. Og sidst men ikke mindst, så husk at give dit mål en plads i dit budget – ellers bliver det alt for ofte bare ved snakken og så bliver man ked af det.

Det absolut fedeste ved at sætte konkrete mål er, at når du første gang opnår dét, som du har sat dig for, så ved du, at det kan lade sig gøre – og så begynder fantasien at blive til virkelighed igen og igen.

Er det noget du har brugt siden/vil bruge igen?

Det er måden jeg lever mit liv på i samspil med min økonomi, uden at mine penge får lov til at styre mit liv.  Det er mig, der bestemmer over mine penge – ikke omvendt. Et meget godt eksempel på dét er, da jeg udgav min bog Money Makeover Mindset – skab et liv med penge nok tilbage i 2020. Her hyrede jeg et professionelt team af folk til at give min bog de bedste betingelser og så satte jeg mig ellers til at skrive. Fordi jeg valgte at udgive min bog selv, krævede det en stor portion penge, som jeg begyndte at samle sammen. Det tror jeg aldrig, jeg var kommet i mål med, hvis jeg ikke havde været igennem hele turen med at transformere mit forhold til min økonomi. Og på den måde er ingen oplevelser forgæves.