Nyholm – et af Københavns roligste pausesteder

Jeg ELSKER når de beslutningstagere der har  magt til at bestemme hvordan områder skal administreres er generøse. Og det er lige hvad der er sket på Nyholm som er en del af flådeområdet Holmen. Der er nemlig blevet åbnet op for offentlig adgang fra kl. 8 til solnedgang. Og jeg syntes du skal tage i mod invitationen.

Nyholm er arbejdsplads for fler hundrede medarbejdere, men i weekenderne er der fred, ro og virkelig god plads på det store område. Hvis du er kultur interesseret er der flere seværdigheder som kan lægges so

Tag en bog under armen og slå dig ned ved vandetkanten, eller gå en tur på voldene med udsigt til Amalienborg på den anden side. Det er en helt enestående oplevelse at opholde sig i disse smukke omgivelser – og ofte er der kun ganske få andre mennesker.

I sommers oplevede jeg at sidde med træerne i vandkanten en sommerlørdag i august. Solen stod højt på himlen og København var tæt pakket af unge der deltog i koncerter og andre store arrangementer der var i byen denne solskinsdag. Men her sad jeg helt nede ved kanalen  og der var kun 3 andre mennsker der havde fundet vej til Nyholm denne sommer dag.

Så nu er dette fine udflugts mål givet videre til dig. Hvis du kender til andre skønne, halv hemmelige steder i København, er du velkommen til give tippet videre i kommentarfeltet herunder.

Categories: Gå i byen Tags: Tags:

Velkommen til de nye studerende i København

I disse uger flytter der tusindvis af unge mennesker til København, fordi de skal starte på deres studie. Som ny i København har man en chance for at føje nogle helt særlige oplevelser til sin hverdag. De fleste af os kender nok til hvordan det er når man er på ferie og besøger et sted man ikke har været før. Hvordan det er interessant bare at gå rundt i gaderne og suge alle de nye indtryk til sig. Du behøver ikke at besøge et andet land for at for få denne oplevelse. Det eneste du behøver er en ny by og et sind der er åbent for nye indtryk.

Denne artikel-serie er en håndsrækning til alle de nye Københavnere. For det kan være lidt svært at vide hvor man skal starte og hvor de gode steder er.  Til serien er der også lavet en mobilguide som du kan downloade på din telefon. Så har du altid gode ideer til hvor den næste udforskende cykeltur skal gå hen. Denne aritikel er den første af 4, og har fokus på fine steder at besøge i indre by.

Pssst: Hvis du har boet i København i mange år, syntes jeg du skal læse med alligevel – måske der er et sted eller to, du ikke kender i forvejen – eller får lyst til at genbesøge.

Bryghuspladsen

Denne nye plads ligger lige ved siden af Fredriksholmkanal. Den store bygning BLOX giver området et markant og moderne præg. Der er et stort rekreativt område på pladsen foran BLOX. Her er det muligt at hænge ud under træerne. Hvis du får besøg af dine små nevøer og niecer, er den store legeplads et hit. Den er udformet som en kunstig bakke med mange afsatser – og her er det muligt at hoppe kravle og lege i timevis

Kalvebod bølge

284 træstolper udgør fundamentet for  den spetankulære bro som snoer sig i to planer ud fra havnefronten. Ud over at det giver et ganske særligt blik på havnefronten at man kan se den ude fra, er det også muligt at træne eller at hoppe en tur i kanalen. Om sommeren er der også koncerter ind i mellem.

Teglholm

Det sidste stop for havnebussen linje 992 er Teglholmen. På adressen Christian Langs Plads ligger der flere vinbarer med udsigt over kanalen, hvor der ofte er gang i den med kajakker og folk på SUP, da Amager kajakklub ligger lige på den anden side. Sydhavn er et af de steder i København hvor der sker rigtig meget i øjeblikket, så tag selv forbi og se en bydel i udvikling. Når du nu er i nærheden syntes jeg du skal tage et smut ind omkring et af Danmarks mest eksklusive supermarkeder “Supermarco”, som er Danmarks største importør af Italienske specialiteter. Det er desværre ikke SU venlige priser, men hvis du er “et ægte madøre” er det et godt sted at ønske sig et gavekort til i julegave.

Det Kongelige Biblioteks have

Mellem “Den sorte diamant” og Christiansborg ligger en rigtig fin have, med mange sidepladser. Det er et oplagt sted til at side alene  med en bog i rolige omgivelser, eller en god lang venindesnak i smukke grønne omgivelser.

Davids samling

Lige ved siden af Kongens have, ligger der en kunstudstilling af rigtig høj kvalitet. Særligt den “nyere danske samling” er ret enestående med værker af både L.A. Ring, Peter Hanse og hele 14 værker af Vilhelm Hammershøj. Davids samling indeholder 3 samlinger og en særudstilling som oftes er nyere fotografiske værker. Som bonus er der gratis adgang til hele huset, så “Kronprinsesse gade 30-32” er en god adresse at huske hvis du er en kunstelsker på SU.

Oppe og nede i Vor Frue kirke

Københavns Domkirke ligger ganske tæt ved strøget og selverummet er bestemt et besøg værd. Men du kan få en ekstra oplevelse ved at besøge det lille museum på 2. pulpitur. Her er åbent fra 11-16 de fleste dage i ugen (på nær lørdag) og gratis entre. Ud over at du oplever en anden del af kirkens arkitektur, giver det også en mulighed for at nyde udsigten over området uden omkring Domkirken. Når du har været oppe over kirke rummet, skal du en tur neden. I “kælderen” er det muligt at se de frilagte rester af den gamle kirkebygning.  Disse ruiner er dateret helt tilbage til1316.

Rigsarkivets grønne tag

 Kalvebod Brygge 32, 1560 København V

Botanisk have

Det grønne strøg i København

I dag vil jeg tage dig med på en tur tæt på den meget kedelige og meget befærdede Kalevebod brygge. Men vi skal gå i rolige, grønne omgivelser – i 2. sals højde. Kom med….

Turen starter ganske tæt på Københavns Politigård, på hjørnet af Bernstorffsgade og Kalvebod Brygge, hvor SEB Bank har sit Danske hovedsæde. Det består af to store bygninger som bindes sammen af en over 7000 m2 stort parkområde som er inspireret af en frodig svensk bjergside. Store skrå betonflader skaber kontrast til de mange træer og græsser, samtidig med at de laver en stigning i terrænet helt op til 2. sals højde.

Stierne snoer sig i slangeform igennem parken og er meget egnet til til at stå på skateboard på. Jeg har fulgt området siden det blev anlagt 2011 og stedet er kun blevet smukkere og smukkere med årene, fordi tilgroningen har skabt et meget frodig kontrast til betonbelægningen.

Når du har besteget  “The City Dune” går du ind i anden afdeling af det grønne strøg. Det ligger på taget af Rigsarkivet og er anlagt med sidepladser der er indrammet af espalier hvor klatreplanter laver afskærmning. Den smalle aflange park i 10 meters højde er oplagt til en slentretur, eller til at holde en pause i, sammen med en god bog.

Fra Rigsarkivets tag, kan du krydse en lille bro som fører over til den 3. del af som ligger bag “Tivoli hotel”.  Her er der mere luft og den høje bevoksning har igen fået plads –  som ved SEB bank. Blikfanget i denne plads er den lille legeplads, hvor der er brugt elementer der der er genkendelige fra Tivolis univers. Går du videre kommer du omkring bygningen hvor der er et “stisystem” i højden og her er der mulighed for at tage trappen ned til gadeplan igen. 

Jeg håber du har fået lyst til at besøg dette ganske særlige sted. Hvis du bruger offentlig transport kan du starte turen enten ved Hovedbanegården der er tættest på SEB bank, eller på Dybbølsbro st. som er tættes på Tivoli Hotel. Under alle omstændighed for du brug for at sætte den ene fod foran den anden. Rigtig god tur 🙂

Adresser:

SEB Bank: Bernstorffsvej 50, 1577 København

Rigsarkivet – Kalvebod Brygge 32, 1560 København

Kilder:

https://www.sla.dk/cases/the-city-dune-seb/

https://naturibyen.com/steder/det-gronne-strog/

Sådan når du dit mål

At bestemme sig for at du ønsker at gå efter et bestemt mål i dit liv, er ikke sværere end at skrive en ønskeseddel til jul:

Jeg ønsker:

  • En økonomisk buffer på X antal kr.
  • At invitere familien til Disneyland
  • At gå 10.000 skridt om dagen
  • Mindst 10 timers familietid om ugen
  • At efteruddanne mig
  • Jeg vil få betalt mit billån ud i løbet af 2 år

Det der er rigtig svært er at holde fast når du først har sat dig et mål. At foretage de prioriteringer der skal til, for at du kommer nærmere, og at du bliver ved med at gøre det.

Der kan være mange årsager til at man får lyst til at give op undervejs. Men du kan hjælpe dig selv ved at være omhyggelig med hvordan du formulere dit mål over for dig selv. Sørg for at at det er meget konkret, for at du kan måle om du gør fremskridt. Hvornår har du f.eks. nået et mål der hedder “jeg vil bevæge mig mere”? Hvis du i stedet sætter dig det mål at du de næste 3 måneder vil gå 10.000 skridt om dagen, så kan du nemt ved hjælp af en app i din telefon, se om du er på rette vej.

Læg en plan

Hvis du har en plan at følge er det også meget nemmere at komme tilbage på sporet, når du ind i mellem mister fokus. Det er simpelthen konkrete forslag til hvordan du vil følge din udvikling og hvordan du vil gøre i praksis. Skriv meget gerne din plan ned. F.eks. kan min plan for at opnå de 10.000 skridt om dagen være at jeg vil gå på arbejde 2 gange om ugen, gå aftentur med min mand hver aften, eller gå til de destination er jeg skal besøge som ligger under 2 km fra min bopæl.

Hold fast

Og så er vi ved den sværeste del. Som jeg nævnte i indledningen, kan der være mange grunde til at man giver op undervejs. Men nogle gange er det så simpelt at grunden er at jeg glemmer hvor jeg er på vej hen. At jeg simpelthen glemmer at jeg havde sat mig et mål jeg ønskede at nå. Det er en simpelt årsag med en simpelt løsning: Gør dit mål synligt.

På et tidspunkt fulgte jeg nogle forskellige amerikanske you-tubekanaler hvor emnet var privatøkonomi. Meget ofte blev der talt om at bruge en “tracker” når der var noget man ville opnå, f.eks. at få afbetalt et lån. I starten var jeg ikke helt med på hvad det betød. Jeg tænkte at det nok var en eller anden smart indstilling i netbank. Lige til en dag hvor én af youtuberne viste en tracker i en video. Det er et stykke papir!

Hvis man på handelsplatformen Etsy.com skriver søgeordet “printable tracker” kommer der over 117.000 (117 TUSIND) resultater op. Det er pdf. filer som du kan købe og downloade. Trackerne kan have et bestemt tema, f.eks. at drikke 2 l. vand om dagen, afdrag på et lån eller at gå 10.000 skridt om dagen. Det kan også være et mere åbent emne. Så kaldes de for “habit-trackeres” og så kan du selv skrive om dit mål er at stoppe med at ryge eller at gå tur 3  nye steder om ugen.

For mig var det en øjenåbner i forhold til – at det en gang i mellem er bedst at holde det simpelt. Vi har adgang til apps, og smarte indstillinger i vores digitale verden, der kan løse det ene eller det andet problem for os. Men hvis problemet er at jeg glemmer hvad jeg har sat mig for – så er løsningen bare at jeg konstant bliver mindet om det.

Hvis du har lyst til at prøve af om det holder din motivation fast at bruge en “Tracker” har jeg designet et par stykker som du gratis kan downloade og printe. 

Hvis du har en ven som du tror kunne have glæde af en habit-tracker – så husk at send et link til denne artikel 🙂

Gør pauserne til en oplevelse

Jeg kan blive helt overvældet af alle de muligheder vi har for at få gratis oplevelser i Danmark. Som jeg har skrevet om i løbet af sommeren er der masser af koncerter, foredrag, kunstoplevelser og meget, meget mere. I dag vil jeg skrive lidt om pauser – og om hvordan du kan gøre en pause til en særlig stund der giver dig energi og værdi.

Hvis du har fulgt med her på siden, ved du at mit formål er, at slå et slag for den gode hverdag – fyldt af små skønne oplevelser og stjernestunder. Jeg er en stor fortaler for at træffe bevidste valg om hvad man bruges sin tid på – og være bevidst om hvad kalenderen fyldes ud med. Men en stopfuld kalender kan blive for meget – også selv om den er fuld af gode ting. Pauser er vigtige!

Hvis du har det som mig, kan det være lidt en udfordring at sætte sig hjemme i sofaen og slappe af, når nu der er så meget man kan tage sig til. Vasketøj, rengøring og oprydning er som små umættelige monstre som altid kan tage mere af ens tid. Derfor kan det være en rigtig god ide at forlade hjemmet et par timer, for at slappe af og lade op.

Og nu kommer vi til de mange muligheder. Det behøver nemlig ikke koste en cafe-kaffe hvis du vil være lidt for dig selv i rolige og smukke omgivelser.

Biblioteker og kulturhuse

Forleden besøgt jeg Kulturhavnen i Gilleleje som blandt andet indeholder et smukt bibliotek. Der var indrettet kroge og siddepladser mange steder. Nogle i en hule, andre med udsigt over byen. Åbningtiderne er lange – så der er gode muligheder for at finde et tidspunkt der passer. Hvis du ikke allerede bruger det nærmeste bibliotek, vil jeg varmt anbefale dig at undersøge hvilke muligheder der er tæt ved dig. De senere år er der sket meget med indretning og muligheder på de kommunale bibliotekter. 

Parker 

Jeg færdes mest i Københavnsområdet – så det er dette område jeg har størst kendskab til. Der findes rigtig mange skønne parker, hvor der er mulighed for at slappe af i smukke omgivelser. Sofienholm ved Lyngby har også et meget skønt orangeri, som vil være velegnet til at slå sig ned i med en god bog her i sensommeren.

Selv holder jeg meget af Mindelunden ved Hellerup, hvor der sjovt nok aldrig er mange mennesker. Her har jeg altid kunne finde en plads på én af de sorte bænke. Det er et anlæg som har meget ro over sig og er velegnet til en stund med eftertænksomhed.

Haven ved Glyptoteket er et andet skønt sted. Her er måske ikke så meget ro – men det kan et par høretelefoner råde bod på. Til gengæld kan du nyde synet af den smukkeste staudehave, som står meget flot lige nu. Og så er haven nem at komme til, da den ligger ganske tæt på Københavns Hovedbanegård.

Museer

Slapper du af når du er omgivet af kunst? I så fald kan det give god mening at købe et årskort til et kunstmuseum. Mange steder er det en udgift på under 400 kr. Et af de steder jeg er glad for at komme, er Ordrupgård. De har en meget dejlig havestue, med udsigt over parken. Her kan jeg få meget ny energi ved at sidde i egne tanker en lørdag formiddag. Glyptoteket er et andet meget stemningsfuldt udstillingssted, men rigtig mange mulighed for at sætte sig ned og tage en pause. Det helt særlige ved dette sted er vinterhaven som med sine mange store planter og springvandet, skaber en usædvanlig dejlig stemning. 

Glyptoteket selv har også set de store muligheder for Københavnerne for at have et årskort. Mens du tænker over hvor du vil tilbringe din næste pause, kan du se denne lille videoreklame fra Glyptoteket. 

Begrænsning kan føre til 1000 oplevelser

Gæsteindlæg ved Trine:

I vores familie har vi et motto der siger;

                      ”Man kan hvad man vil, til en passende grænse”

Dette motto lå i baghovedet da vi en forårsaften i 2019 trykkede ”bestil” til vores drømmerejse. En drømmerejse til Australien i januar 2020. En drømmerejse som skulle bestå af kvalitetstid med vores børn, 5 uger i en autocamper, på vejene i den australske outback.

For at dette bl.a. kunne lade sig gøre, skal vi skrue tiden tilbage til 2017, da vi skulle planlægge barselsorlov med vores datter. Vi endte med at gemme en håndfuld uger, som vi kunne benytte til en fremtidig orlov. Netop denne orlov, samt et par gemte ferieuger, brugte vi på at vi begge kunne holde orlov på barselsdagpenge i den periode som rejsen skulle bestå af.

Denne drømmerejse var længe undervejs. Vi var begge enige om, at rejsen ikke skulle bestilles før vi havde sparet op til flyrejser, leje af autocamper samt overnatninger. Mange overnatninger bestilte vi først i Australien, da vi ikke ville lægge os fast på en bestemt rute.

 

Med lønninger i det offentlige, som henholdsvis jurist og fængselsbetjent, krævede det en økonomisk prioritering i hverdagen for at vi samlet kunne spare de cirka 100.000 kr. op som ovenfor nævnte samlet ville koste.

For at vi kunne have råd til at udføre denne drømmerejse, vidste vi fra starten af, at rejsen skulle planlægges med begrænsninger. Vi lavede derfor en klassisk top 3-liste over ting vi gerne ville opleve og prioriterede denne liste i vores planlægning. Vi kunne derefter – hen ad vejen – vurdere om der var økonomisk rådighed til flere pladser på listen.

På selve rejsen fandt vi hurtigt ud af at det at opleve –  nødvendigvis ikke behøvede at koste alverden eller overhoved koste noget. En oplevelser i sig selv var blot at køre 100 km., på en øde rødsandede vej, uden at møde én eneste modkørende bil eller hus, men til gengæld at opleve stilheden og det rige dyreliv som fandtes netop dér.

 

Flybilletter, leje af autocamper, samt ekstraordinære overnatninger som indeholdt en del luksuriøse tiltag, blev bestilt igennem et bureau. Ved bestillingen af en pakkerejse var vi samtidig en del af pakkerejsegarantifonden såfremt noget skulle gå galt inden- eller på selve rejsen. Vi havde ikke kendskab til Australien, så vi følte os mest trygge ved at bestille en pakkerejse hvorved vi altid kunne kontakte konsulenter ved bureauet, som havde erfaring med rejser til Australien. Endvidere har rejsebureauet med speciale i netop det valgte område, en større mulighed for at kunne booke de små ukendte perler og oplevelser, som man nødvendigvis ikke selv havde fundet ved en simpel googlesøgning.

Vi begyndte den økonomiske prioritering halvandet år forinden rejsen skulle bestilles. Madbudgettet blev reduceret, tøj ,indkøb var kun til det absolutte nødvendige, samt ekstra goder og nydelser i hverdagen, såsom cafebesøg, blev ligeledes stærkt reduceret. Denne prioritering blev samtidig gjort – for at vi havde rådighed i budgettet til en gang imellem, at kunne tage én dag eller én weekend ud til oplevelser.

 

Når vi tænker tilbage på tiden op til rejsen er vi enige om, at den økonomiske prioritering som skulle til, for at vi kunne få råd til drømmerejsen, uden tvivl var det hele værd.

Dét at vi som familie begrænsede os på én måde – gav os muligheder på andre måder.

Netop derfor kunne vi med ro i maven i sommeren 2021 planlægge næste drømmerejse som netop er overstået. 9000 kilometer, 7 forskellige lande og 15 overnatningssteder.

En drømmerejse som vi selv har planlagt. En drømmerejse på 6½ uges Road trip igennem Europa.

En ekstra passager er i mellemtiden sneget sig ind, da Lillebror meldte sin ankomst i oktober 2021. Det var derfor oplagt at vi igen benyttede muligheden til at rejse i vores barsel.

Nu melder det store spørgsmål sig: Hvor skal turen gå hen næste gang?

Optakt til august måneds gæste-indlæg

Har tanken også strejfet dig at det kunne være skønt at trække stikket til hverdagen for en tid, og tage på en laaaang ferie med familien?

På torsdag kan du læse hvordan månedens gæsteblogger gjorde denne drøm til virkelighed. Ved hjælp af planlægning og prioritering, var det muligt at få opfyldt drømmen om en 5 ugers tur til Australien for Trine og hendes familie.

For mange af os bliver tankerne om hvad der kunne være et fantastisk eventyr for os, ikke engang til en drøm. Den bliver slettet af tanker om, at vi ikke har råd, tid eller mulighed, for at føre det ud i livet.

Jeg håber, at du ved at læse Trines historie på torsdag, får mod til at lade tankerne om hvad du ønsker dig – blive til små drømme-frø, der kan begynde at spire.

Categories: Gæsteblogger Tags: Tags: , , ,

Den gode hverdag

Udover de lange lyse aftner og lidt mere varme, bringer sommeren en anden god ting med sig – for de fleste af os: Mere tid. Fritidsaktiviteter holder pause og sommerferien giver mulighed for at komme ud af de vante rutiner.

For mig betyder det at der sættes gang tankerne omkring hvordan hverdag er sat sammen, og om der er noget der kan gøres bedre – når hverdagen igen sætter ind?

Måske du også kender til denne evaluering? Det er jo gerne omkring nytår der laves fortsætter og sættes mål for det næste år. Men jeg tror ikke at jeg er ene om at have de samme overvejelser i sommerferien. Når en lang sommerferie er slut, banker hverdagen igen på døren. Og det skulle gerne være en god hverdag.

Hvad drømmen om den gode hverdag består af – er forskellig fra person til person. Men det kunne være noget i retning af…

  • At kunne have bedre tid til at komme ud af døren om morgen
  • At have tiden til at lave aftensmåltidet fra bunden af
  • At få indrettet privatøkonomien med mere luft i og færre bekymringer.
  • At have tid og resurser til at dyrke en hobby, byggeprojekt en side-beskæftigelse eller noget helt femte.

Lige meget hvilke tanker der dukker op, så er der kun én ting at gøre:

FRYS – Men inden du gør det så grib et stykke papir og en kuglepen.

Skriv nu ned – helt uredigeret – hvad dit ønske er. Gør det straks inden tankerne om at ”det har jeg ikke tid til” eller ”det har jeg ikke råd til ødelægger det.

Bagefter planter du dit lille “drømmefrø” ved at lade papiret ligge og rode nogle dage, så det fanger din opmærksomhed en gang imellem. Måske det ændrer sig nogle gange undervejs. Måske du finder frem til at det alligevel ikke er så vigtigt for dig. Eller måske det lille ønske slår rod og din drøm begynder at spirer.

Når de tanker der, prøver at bilde dig ind at det ikke nytter noget dukker op – så skub dem væk. Det kan du f.eks. gøre ved at forestille dig hvad det vil betyde for din hverdag, hvis du får implementeret din nye vane.

Det er nemlig store ting der er på spil: Din livskvalitet.

Fra ønske til mål

Hvis dit lille drømmefrø begynder at sætte rødder – vil jeg ønske dig et stort TILLYKKE.

Når du forfølgere et mål – stort eller lille – tager du nemlig styringen i dit eget liv. Du vælger det modsatte af ”hamsterhjulet”, nemlig en hverdag hvor du, skridt for skridt nærmer dig, nærmer dig det liv du drømmer om.

Gør dig selv den tjeneste at formulere dit mål så det er:

Konkret og Tidsbestemt

Det gør det nemmere at se undervejs at du nærmer kommer tættere på.

Hvis det er et meget stort mål som det vil tage lang tid at opnå, så sæt nogle delmål undervejs, så du kan fejre hver gang du passere ét af dem, og er et skridt nærmere dit egentlige mål.

For mange kan det være en stor hjælp at skrive ned hvad du ønsker at arbejde hen imod.

På torsdag vil du kunne læse om et rigtig godt redskab til at holde fast – så du når det mål du har sat dig.

Categories: Reflektion Tags: Tags:

Vores vej mod økonomisk frihed – Af Rasmus Firla Holme

Mit navn er Rasmus, og jeg bor på en mindre dansk ø sammen med min kone, Sandra, og vores tre drenge. Vi lever i dag et liv, som jeg ville have haft svært ved at forestille mig for ti år siden. Vi er ikke multimillionærer, og vi har aldrig haft en usædvanlig høj indtægt – men vi har opnået en økonomisk frihed, som mange drømmer om. Og det er udelukkende fordi, vi besluttede at ændre vores forhold til penge.

Tak til Bettina for invitationen til at dele vores erfaringer her på Den ene fod foran den anden. Jeg håber, at vores historie kan inspirere dig i din rejse mod økonomisk frihed – også selvom dine prioriteter måske er forskellige fra vores.

Fra gæld til økonomisk frihed

Vores første spæde skridt mod økonomisk frihed startede, da jeg som studerende kæmpede med at få enderne til at mødes.

Økonomien var altid stram, og jeg havde både en kassekredit og et SU-lån, som skulle afdrages efter endt uddannelse. Især kassekreditten kostede en del renter hver måned, hvilket var svært at betale med indtægten fra SU og et studiejob.

En dag besluttede jeg mig derfor for at få styr på det med penge, og jeg begyndte at sondere internettet for brugbar viden om privatøkonomi. Dette relativt lille indsats gav mig hurtigt en grundlæggende viden og værktøjer til at træffe bedre økonomiske beslutninger i fremtiden, og det hjalp lidt på bekymringerne. Men overordnet set levede min kæreste (nu kone) og jeg som de fleste.

Da jeg som færdiguddannet i 2010 fandt et rigtigt job, lånte jeg straks penge til en bil. Ikke en meget dyr bil, men vi var tydeligt på vej mod standardlivsstilen “køb nu, betal senere”.

Men det var også her, at jeg for alvor begyndte at indse, hvordan gæld og høje leveomkostninger kan have en negativ indvirkning på vores muligheder for at leve frit. Jeg traf derfor en bevidst beslutning om at bruge så meget som muligt af lønnen på at afvikle gælden.

Efterhånden som gælden langsomt blev mindre, fik jeg mere blod på tanden. Min kone og jeg havde nu flere penge til rådighed hver måned, og vi begyndte at investere i et mere langsigtet perspektiv. Det betød blandt andet, at vi sparede op til udbetalingen på et hus.

Men vi ville mere end blot at være fri for forbrugslån. Vi ville være 100% gældfri og have et solidt økonomisk fundament at bygge vores fremtid på. Så da al anden gæld var væk, fortsatte vi med at afvikle så meget som muligt på boliglånet. Målet var at minimere leveomkostningerne og derefter fokusere på at investere alt, hvad vi kunne, i aktier og andre passive indkomstkilder.

I mellemtiden havde vi dog fået vores første barn, og det påvirkede planerne. Indtil da havde målet været at kunne leve af vores investeringer som 40-årige. Men det ville indebære nogle betydelige kompromisser mht. livsfilosofi og familietid, så vi reviderede vores planer.

Vi har altid været af den overbevisning, at børn skal passes af deres forældre. Derfor valgte vi at gå ned i indtægt mod at have mere tid til lille Adam. I første omgang betød det, at min kone arbejdede på deltid, men efter andet barn sagde hun jobbet op og blev mor på fuldtid.

I 2019 gik vi skridtet videre og solgte vores hus. I stedet købte vi et hus, som vi havde råd til at købe kontant. Det betød, at vores leveomkostninger nu var så lave, at jeg året efter sagde mit job op for at fokusere på familien, min lille virksomhed og vores fælles indsats på at blive så selvforsynende som muligt.

Disse beslutninger betød, at vi måske aldrig opnår 100 % økonomisk uafhængighed, men at vi nu er i stand til at leve et godt liv efter egne principper og kun at arbejde med det, vi synes er interessant.

Investere eller spare?

Der er grundlæggende to måder at opnå økonomisk frihed: Du kan reducere dit forbrug, så du ikke er afhængig af en høj indkomst. Eller du kan investere så meget som muligt, indtil afkastet dækker dine udgifter.

De to strategier er naturligvis ikke gensidigt udelukkende og bør heller ikke være det. I praksis kommer man dog længst ved at fokusere på én ting af gangen, og derfor lægges der ofte mere vægt på en af de to tilgange.

For os har vejen til økonomisk frihed været en kombination af de to strategier: Vi har både reduceret vores udgifter, men vi har også investeret i passiv indkomst. Det er dog minimering af leveomkostningerne, som har haft langt den hurtigste og mest mærkbare effekt. Det hænger sammen med, at investeringer ofte giver et relativt lille afkast og derfor kræver rigtig mange år for at nå et punkt, hvor det gør en reel forskel i privatøkonomien.

Hvorfor investeringsstrategien tager så lang tid

Hvis du følger 4%-reglen og har udgifter for 200.000 kr. om året, så skal du investere ca. 8 millioner kroner for at kunne leve af afkastet. Det svarer til ca. 20 års bruttoindkomst for den gennemsnitlige dansker!

Det vil alt andet lige sige, at du som tommelfingerregel skal have 40 kroner investeret for hver krone, du ønsker i årlig indkomst fra investeringer. På den anden side betyder det også, at du kan investere 40 kroner mindre, hver gang dine leveomkostninger reduceres med én krone.

Hvis du fx kan leve for blot 100.000 kr. om året, så skal du “kun” investere ca. 4 mio. Det er stadig et betydeligt beløb men dog mere realistisk for de fleste.

Sparsommelighed giver tryghed

En anden forskel er, at investeringer altid indebærer en vis tabsrisiko. Du kan ikke regne med de samme afkast hvert år, og der er altid en risiko for, at dine aktiver vil falde i værdi. Modsat afvikling af lån, hvor du har et garanteret “afkast” svarende til de renter, du sparer.

Lave leveomkostninger giver derimod større tryghed i tilfælde af, at der sker ændringer i privat- eller samfundsøkonomien. Hvis du fx mister din indtægt, vil det være lettere at klare sig uden at skulle gå fra hus og hjem. Mange oplever også for tiden, at de har svært ved at betale for brændstof – og til vinter kan det de høje energipriser for alvor vælte budgetter.

Dermed ikke sagt, at investeringer ikke kan være en effektiv måde at opnå økonomisk frihed på. Det er blot min erfaring, at det for mange er langt mere effektivt først og fremmest at have færre udgifter og dermed et mindre indtægtsbehov. Først derefter giver det for alvor mening at tage sig tiden til at lære om investeringsstrategier.

De største leveomkostninger har størst effekt

Mange forsøger at sænke forbruget ved at fokusere på små ting som kantinemaden på jobbet eller den ekstra is på strandturen. Og det er selvfølgelig et godt sted at starte, fordi det er relativt let. Mange bække små gør en stor å, som man siger.

Men de fleste vil erfare, at det er på de to største poster, man for alvor kan gøre en forskel: Bolig og transport.

Bolig

I følge Danmarks Statistik udgjorde boligudgifterne 33% af den gennemsnitlige husstands forbrug i 2020. Det er mange penge, og det understreger, hvor stor betydning bolig har for budgettet.

Det var da også købet af et billigere hus, som for alvor reducerede vores leveomkostninger. Ikke alene slap vi for de månedlige udgifter til realkreditlånet, men også ejendomsskatterne faldt med omkring 2.000 kr. om måneden.

Transport

Også transport er en dyr post. I 2020 udgjorde transportudgifterne 14,2% af de danske husholdningers samlede forbrug, med fødevarer som nummer tre med 12,25%.

Her er det typisk valg af bil, der koster penge. Mange køber biler, som langt overstiger deres daglige behov, og som koster en formue. Store biler koster mere i indkøb, de bruger (ofte) mere brændstof og har dermed en højere halvårlig ejerafgift. Samtidig koster mange hestekræfter ekstra at forsikre.

Udfordringen er, at bolig og bil også ofte er de sværeste at gøre noget ved, fordi det indebærer en mere radikal livsstilsændring. Det kræver derfor større dedikation til målet om at opnå økonomisk frihed. Og det er ikke nok at forlade sig på viljestyrke alene.

Privatøkonomi er 90% psykologi

Penge drejer sig kun i mindre grad om matematik og i langt højere grad om mentalitet. Et regneark kan bruges til at beregne, hvor meget du skal have sparet op for at blive økonomisk fri, men det kan ikke give dig den nødvendige motivation til at nå dit mål. Ellers ville så mange af os ikke have problemer med at spare op.

Kend dit “why”

En klog mand sagde en gang en lettere omskrivning af Nietzsche: “Give a man a why and he can bear almost any how“. Altså hvis vi kan finde ud af, hvorfor det er vigtigt for dig at blive økonomisk fri, så vil du også finde motivationen til at gøre det nødvendige.

For mig handler det først og fremmest om personlig frihed. Jeg har altid haft et stærkt behov for at kunne træffe egne beslutninger. Jeg vil ikke have en chef eller offentlig myndighed, der bestemmer over mig eller fortæller mig, hvad jeg skal bruge min tid eller energi på.

For min kone handler det primært om at have tid til familien. Om at kunne være der for vores børn i stedet for at være tilgængelig for en arbejdsgiver. Og om at give vores børn nærvær og opdrage dem efter egne værdier.

Når vi kender vores personlige “why”, er det meget lettere at sige nej til impulskøb og dyre statussymboler.

Milepæle

Samtidig hjælper mærkbare milepæle. Mål, der ligger årtier ud i fremtiden, kan virke uoverskuelige og demotiverende efter relativt kort tid. Men hvis vi opdeler dem i mindre delmål, der er lettere at opnå, kan vi både se og føle vores fremskridt.

Eksempelvis hængte jeg en tavle op i køkkenet, da vi afviklede gæld. Her skrev jeg, hvor meget vi oprindeligt skyldte, og hvor meget vi nu skyldte. Det gjorde det det mere “virkeligt” for os i stedet for blot tal i netbanken.

Vores proces med gravist at tilvælge mere frihed gjorde det også lettere at se fremskridt. Fra at være to lønmodtagere på fuldtid til en hjemmegående og til sidst “hyggeselvstændig”. Hver gang vi tog et skridt i den rigtige retning, gav det os mere mod til at fortsætte.

Gør op med forbrugskulturen

En anden vigtig faktor er forholdet til forbrug.

Grunden til at de fleste har svært ved at få økonomien til at hænge sammen, har intet at gøre med nødvendige leveomkostninger. Det drejer sig om forbrugskulturen: Herunder idéen om, at komfort er en vigtig faktor i enhver beslutning, og at fremmede menneskers mening om dig betyder noget.

Hvis denne mentalitet er udgangspunktet, så føles nedskæring i forbruget som en urimelig ofring. For hvad er egentlig formålet med at spare op, hvis man ikke kan leve det (forbrugs)liv, man gerne vil?

Ikke dermed sagt at al forbrug er skidt. Men der er en vigtig forskel mellem forbrug for forbrugets skyld, og så forbrug for at opnå vores erklærede mål. Og forbrug for at opfylde sociale normer er ofte det dyreste af alle.

For mig var det lidt af en åbenbaring at konstatere, at komfort ikke i sig er et værdigt mål. Tværtimod kan det have en negativ effekt på vores livskvalitet, hvis vi ikke nogle gange aktivt søger det ukomfortable og ubehagelige.

Andre omlægger livet, når de konstaterer, at de ikke behøver at imponere andre mennesker. De begynder at træffe bevidste beslutninger på baggrund af deres egne prioriteter og værdier, og ikke på baggrund af hvad de tror, andre forventer af dem.

Et stille personligt opgør med forbrugskulturen vil for mange være et effektivt skridt på vejen mod økonomisk frihed. Det er en svær proces, for vi er omgivet af konstant forbrugspres. Fra reklamer og sociale medier til venner og familie. Men det er meget nemmere at skære i forbruget, når det ikke længere føles som en ofring.

Kort sagt

Der findes ikke en standardløsning til at opnå økonomisk frihed. Det er en meget individuel proces, og det, der virker for én person, virker måske ikke for en anden.

Men der er nogle fælles temaer:

  • Start med at finde dit personlige “hvorfor”. Hvad er det, der motiverer dig til at blive økonomisk fri?
  • Sæt konkrete, opnåelige mål. Og hav håndgribelige milepæle, som du kan se og mærke.
  • Bryd forbrugsvanerne. Vær bevidst om forskellen på behov og ønsker, og brug primært penge på ting, som bringer dig nærmere målet.

Husk også, at penge er et redskab til at nå vores mål – ikke et mål i sig selv. Så du skal ikke være bange for at bruge dem på en måde, der er i overensstemmelse med dine værdier.

Pengepugeren kommer på besøg

Rasmus Firla-Holme er manden bag det digitale univers ”Pengepugeren.dk” hvor du kan finde spændende artikler om alt indenfor emnet privatøkonomi. En af aktiviteterne på sitet er Podcasten ”Kronede dage”, som udkommer med et nyt afsnit hver mandag.

Det overordnede emne for ”Pengepugeren.dk” er privatøkonomi og hvordan man lever på en måde, der giver så meget økonomiske frihed som muligt – på så kort tid som muligt. De enkelte podcast afsnit og artikler spænder meget vidt. Du kan f.eks. få konkrete tips til at spare på madbudgettet, viden om at investere i bitcoins og høre om hvad vi kan lære af historiske økonomiske kriser.

På torsdag er jeg meget stolt over at kunne byde ”Pengepugeren” velkommen som gæsteblogger hos ”Den ene fod foran den anden”. Jeg har i flere år fulgt med i podcasten, og grunden til at jeg bliver ved med at vende tilbage til ”Pengepugerens” univers, er fordi jeg finder det jeg hører troværdigt.

Rasmus står nemlig på mål for sine egne ideer. F.eks. er familien flyttet til en ø, fra deres parcelhus i det nordlige Sjælland, fordi det ville få dem tættere på ønsket om økonomisk frihed. Det er nemt at komme med forslag til hvad man KAN gøre for at opnå sin drøm, men når man sætter handling bag ordene, vinder det – i hvert fald min – respekt.

Du finder ikke nogen ”Shortcuts” i pengepugerens univers. Faktisk er jeg ofte stødt på opfordringer til ikke altid at vælge den nemmeste eller mest behagelige løsning. Det har jeg fundet udfordrende, men også meget kærkomment, fordi det er rart, ind i mellem at blive rusket ud af den komfortable tilværelse vi kan hylde os ind i.

Mens du venter på at læse Pengepugerens indlæg på torsdag, kan du f.eks. bruge tiden på at høre nogle afsnit fra Kronede dage: F.eks. ”Spar penge på ferierejsen” (afsnit 122). Måske er der nogle penge at spare allerede i denne ferie. Ellers har du i hvert fald de gode ideer med dig, til næste gang du skal planlægge en ferie.

Categories: Reflektion Tags: Tags: ,
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial