Gå op i dit kvarter

Har du nogen side oplevet at have et ærinde tæt ved dit hjem, og så pludselig opdage, at “her har jeg da aldrig været før? ”  Ofte tager vi den samme vej til skolen, arbejdet, netto eller børnehaven, og samme vej hjem igen – hver evig eneste dag.

Når jeg går ud af min hoveddør bare for at gå en tur, gør jeg mig umage med at prøve at finde nye veje.  Når jeg går steder hvor ikke færdes til hverdag, så venter de små oplevelser på mig – lige om hjørnet. Min oplevelse er, at jeg sanser stærkere, når det jeg ser og hører er nyt.

Men hvis du tit spænder vandreskoene på, og begiver dig ud i dit nabolag, vil de uopdagede at de nye veje slippe op på et tidspunkt. En måde du kan blive ved med at opdage nye sider af dit nabolag på, er at tænke alternativt når du planlægger din gåtur. I stedet for at tænke: “hvor skal jeg gå hen?” kunne du overveje “Hvor skal jeg gå op i dag?” Der er ingen der siger at den daglige gåtur, skal være lige ud af landevejen. Ofte kan du få helt nye oplevelser af dit velkendte kvarter ved at se det hele lidt fra oven.  Som Københavner er der faktisk rigtig mange muligheder for at gå opad i stedet for hen-ad. Der er parkeringshuse, kirketårne, offentlige tagteresser og konditage – bare for at nævne nogle muligheder.

Forleden havde jeg den oplevelse at se havet, hvilket ellers ikke er muligt fra mit nabolag. Men fra 7. sals højde i et nærtliggende parkeringshus, var der den fineste udsigt – over en meget stor del af København. Der er rigtig mange steder hvor der er offentlig adgang hvis du vil se København lidt fra oven. Hermed en lille liste blot til inspiration:

  • “Konditaget Lüders” i Nordhavn
  • Taget på Ikea – Dybelsbro
  • 29. etage på Nordbro tårnet (lørdage 11-14. Entre)
  • Bispebjerg hospital p-hus

Rigtig god tur på opdagelse i dit nabolag 👣

Museet der kun kan findes med Google Maps

I Odense er der for kort tid siden genåbnet et lille museum for den verdensberømte Fynbo, Carl Nielsen. Det er så svært at finde at vi måtte have online hjælp, selvom vi havde adressen. Hvis Google Maps er et skattekort så er Carl Nielsen Museet guldskatten! Det simpelthen noget af det bedste formidling jeg nogen side har oplevet!

Og “oplevelse” er netop kodeordet hér. Fokus for museet er at fortælle om Carl Nielsens arbejde. Dét sker med en formidling hvor konceptet “udstillings-montre” får en helt ny betydning. Disse kan åbnes, ses og høres, hvilket betyder at du som gæst hele tiden skal være aktiv, for at få mest muligt ud af dit besøg. Super genialt fordi oplevelsen bliver stærkere for gæsten, som ikke bare kan gå bevidstløst fra montre til montre.

Indretningen af museet er smuk og meget enkel. Salene er mørke, med lyddæmpende gardiner og sorte vægge. Hvid-malede rekvisitter og montrer af lyst træ er det eneste inventar – dog peppet op med en del messing. Den dæmpede belysning kommer fra grupper af pærer uden skærme. Alt går op i en samlet og elegant helhed, der står som en sokkel under det vigtigste element i udstillingen: Musikken.

Fakta box:

Når man skal afgøre hvor stærk en oplevelse virker på modtageren bruger man Pine og Gilmores oplevelsesdomæner. Jo flere domæner der aktiveres jo stærkere bliver oplevelen hos modtageren.

På Carl Nielsen museet er alle oplevelsesdomænerne er sat i spil. 

Som gæst kan du prøve din egen viden om betydningen af forskellige horn-signaler, hører uddrag af nogle af de mange værker som Nielsen har komponeret. Variationen i formidlingen er med til at holde underholdningen i top hele vejen gennem udstillingen.

Musikken har 1. pladsen i formidlingen.

En anden fantastisk museums-oplevelse havde jeg sidste sommer da jeg besøgte H.C. Andersens museet – også i Odense. Derfor var mine forventninger tårnhøje. Alligevel gik jeg fra Carl Nielsen Museet med en følelse af at have været vidne til noget ganske unikt: En præsentation af udødelig musik hvor alle sanser bliver taget i brug.

Jeg håber at du i løbet af sommeren finder ved til denne musikalske perle af en udstilling. Jeg har lavet en lille “huskeseddel” i form af en mini-plakat som du kan printe ud i A5 format.

Hvis du har lyst til at læse mere om at skabe et liv med oplevelser kan du fortsætte her:

Oplevelses detektiven

Bastrup sø

Det tager kun en kort køretur ud af København, for at kunne gå i skøn natur og RO. I dag går turen Bastrup sø ligger i Allerød kommune, tæt på Uggeløse og Lynge.

På et lille højdedrag tæt ved søen ligger Bastrup tårnet. Det vender vi tilbage til om lidt – men lige nu nævner jeg det fordi der ved siden af er en fin parkerings plads, så det er et fint udgangs punkt for en udflugt ud i det fri.

Det er muligt at gå hele vejen uden om Bastrup sø. Turen er på 6,5 km og ca. halvdelen af turen går man tæt ved søen, resten af vejen går stien igennem skov og på vej.

Bastrup sø er en rigtig god destination for en familie dag i det fri. Der er mulighed for nogle gode gå turen på “Bastrup sø Sti” og selv om du vælger ikke at gå rundt om søen, men bare frem og tilbage, er der massere af variationer i naturen der ikke gør turen kedelig. Det vil være oplagt at pakke bilen med udendørs spil og fiskenet hvis der skal mindre børn med på udflugten. Lidt større (historie) intresserede børn og de voksne vil nok finde Bastrup tårnet interessant, der med sine dengang 6 meter tykke mure, er det stærkeste befæstede tårn som vi kender til fra middelalderen. På den klassiske – og meget analog – informationstavle fra Miljøministeriet stod også oplyst at den sjælne plante “Murrude” vokser i sprækkerne på ruinen.

Den oplysning fik mig i gang med en digital skatte jagt. For det ville da være sjovt at havde set denne sjælne plante. Så udstyret med Google Lens, gik jeg på jagt efter små grønne planter på den gamle ruin. Og det lykkes faktisk at finde et fint eksemplar af “Murrude”.

Det jeg særligt nyder ved at gå i dette område, er følelsen af at “være på landet” selv om jeg kun er 20 minutters kørsel fra København NV. Den fine “Bastrup sø sti” snor sig gennem marker, søudsigt og hestefolde og giver massere af muligheder for at få nogle kilometer i benene og massere af ro i sjælen.

 

God tur!

Categories: Åbne vidder, Gå ved vandet Tags: Tags:

1000 timer udenfor

Jeg læste fornyligt om en ung kvinde der havde udfordret hendes familie til en “1000hoursoutside challenge”. I artiklen fra Berlingske tidende d. 12. marts fortalte Laura Friis Date om hvordan de i hendes lille familie har taget udfordringen op og tilbragt meget mere tid udendørs.
“Reglerne” er ganske simple:

Sovetid tæller ikke.
Udetid i institution tæller ikke.
Tid, hvor I er sammen udendørs, tæller.

Jeg har ikke før hørt om “1000hoursoutside” men jeg blev nysgerrig og har læst lidt mere: Grundlæggerne hedder Ginny, hun er mor til 5 børn og bor i det sydøstlige Michigan. For 10 år siden valgte hun og hendes mand Josh at familen skulle tilbringe mange timer udendørs hver dag. Med tiden blev det til “1000hoursoutside” challenge som mange familen verden over har taget til sig.

Ifølge deres blog er er den gennemsnitlige udendørs legetid for et barn i USA 4-6 minutter om dagen. Jeg tænker at danske børn er mere udenfor end det..

En hurtig googlesøgning, viste at der i 2018 var foretaget en undersøgelse der viste at danske børn er ude i naturen en halv time om dagen. Så også her er der plads til forbedring.


Dét der særligt fangede min interesse ved dette projekt, er at der bruges “tracker”. Som jeg før har nævnt syntes jeg rigtig godt om dette analog, lavpraktisk redskab – fordi det er så effektivt. At holde regnskab med det man præstere, er en super god måde at holde motivationen på.

Måske er du som jeg over den tid i livet hvor der er små børn i familien. Det giver ofte mere egen-tid til rådighed i hverdagen. Så selv om det ikke er relevant at give hele familien en udfordring, kan det måske give mening at sætte mål for dig selv. Der er så mange gevinster ved daglig udendørs bevægelse at man nærmest ikke KAN tabe på det.

Hvad kan du bruge det til?
1000 timer om året svare til 2,7 timer dagligt. Det kan godt være det er lige i overkant i din hverdag, men så sæt et mål der er realistisk. Skriv ned hvor længe din udfordring skal vare; er det 3 måneder, et halvt år eller et år. Hvilet mål vil du opnår?

Er det:

At gå X antal kilometer

At gå på alle villaveje i byen

At være udendørs X antal timer

… eller noget helt andet?
Nu skal du bare lave dig en tracker eller du kan print denne som jeg har lavet til dig.

Og så er du klar til at gå mod dit mål – Et skridt af gangen.

Skriv germe i kommentarfeltet hvilken udfordring du vil stille dig selv 🙂

Hvis du vil læse mere om 1000 hoursoutside kan du besøge deres hjemmeside, hvor der også er muligt at downloade tracers.

Download ved at trykke på billedet

Fokus på verden eller “Sådan bruger du Google lens”

Jeg er for nylig blevet opmærksom på et virkelig god redskab til at lære nyt på turen. Det er billede-søge-funktionen i google browseren. Hvis du ikke har brugt den før, kan du i dette indlæg få en kort introduktion til hvor nemt det er at bruge.

Det jeg holder så meget af ved gåturen er at jeg kommer ned i tempo. Mit fokus rettes lige så stille fra alle mine tanker til det der sker omkring mig.

Temperaturen, lydene, det jeg går forbi.

Min erfaring er at føddernes uafbrudte rytme gøre noget godt for tankerne og sindet. Tankerne flyver rundt med svalerne og der bliver plads i en ellers overfyldt hjerne, til at observere den verden jeg bevæger mig i.

I halen af observationerne dukker der gerne spørgsmål op “Hvad er det for en blomst?” eller “Hvem er arkitekten bag denne bygning?”

Det er spændende at lære nyt – og det er super nemt med google lens som er en del af søge funktionen i Google browseren.

Sådan gør du:

1: Åben Google browseren

2: Tryk på det lille kamera til højre i søgefeltet – nu åbner Google Lens

3: Nederst på skærm skal “Søg” være fremhævet

4: Peg på det motiv evt. en blomst – med søgefeltet på skærmen

5: Tryk på lukker knappen

6: Nu kommer søgeresultaterne frem og du kan læser mere og lære nyt.

Hvis du også  er nysgerrig på verden mens du går rundt i den – håber jeg at du kan bruge dette værktøj til at få svar på nogle af din spørgsmål. Med ønske om en god tur til dig – med fokus på livet omkring dig.

 

Categories: Reflektion Tags: Tags: ,

Japansk kirsebær træer 2023

Der er kommet et sikkert forårs tegn til Nord Vest: Kaffevognen har parkeret uden for hovedindgangen til Bispebjerg kirkegård. Bagsmækken til den mobile kaffebar er slået op for at sælge latte to go, til de mange mennesker der i disse dag begiver sig igennem den store kirkegård, for at beundre den smukke allé med Japanske kirsebærtræer. For nu blomstre de igen.

Påskens varme har fået de smukke lyserøde blomster til at folde sig ud, så selv om der stadig er knopper på mange grene er de lyserøde blomsterskyer ved at indfinde sig.

Og det vil de mange mennesker nok også som der de sidste år har fundet vej til de fine forårsbebudere. Det er et smukt syn, så det kan anbefales at ligge vejen forbi i løbet af de næste par uger.

Når du så er på kirkegården, så vil jeg anbefale dig at give dig tid til at se hvad den ellers har at byde på. Der er mange fine steder at gå på opdagelse i på Bispebjerg kirkegård.

Nyholm – et af Københavns roligste pausesteder

Jeg ELSKER når de beslutningstagere der har  magt til at bestemme hvordan områder skal administreres er generøse. Og det er lige hvad der er sket på Nyholm som er en del af flådeområdet Holmen. Der er nemlig blevet åbnet op for offentlig adgang fra kl. 8 til solnedgang. Og jeg syntes du skal tage i mod invitationen.

Nyholm er arbejdsplads for fler hundrede medarbejdere, men i weekenderne er der fred, ro og virkelig god plads på det store område.

Tag en bog under armen og slå dig ned ved vandetkanten, eller gå en tur på voldene med udsigt til Amalienborg på den anden side. Det er en helt enestående oplevelse at opholde sig i disse smukke omgivelser – og ofte er der kun ganske få andre mennesker.

I sommeren 2022  oplevede jeg at sidde med træerne i vandkanten en sommerlørdag i august. Solen stod højt på himlen og København var tæt pakket af unge der deltog i koncerter og andre store arrangementer der var i byen denne solskinsdag. Men her sad jeg helt nede ved kanalen  og der var kun 3 andre mennsker der havde fundet vej til Nyholm denne sommer dag.

Så nu er dette fine halvhemmelige udflugts mål givet videre til dig. God tur på opdagelse i København

Categories: Gå i byen Tags: Tags:

Velkommen til de nye studerende i København

I disse uger flytter der tusindvis af unge mennesker til København, fordi de skal starte på deres studie. Som ny i København har man en chance for at føje nogle helt særlige oplevelser til sin hverdag. De fleste af os kender nok til hvordan det er når man er på ferie og besøger et sted man ikke har været før. Hvordan det er interessant bare at gå rundt i gaderne og suge alle de nye indtryk til sig. Du behøver ikke at besøge et andet land for at for få denne oplevelse. Det eneste du behøver er en ny by og et sind der er åbent for nye indtryk.

Denne artikel-serie er en håndsrækning til alle de nye Københavnere. For det kan være lidt svært at vide hvor man skal starte og hvor de gode steder er.  Til serien er der også lavet en mobilguide som du kan downloade på din telefon. Så har du altid gode ideer til hvor den næste udforskende cykeltur skal gå hen. Denne aritikel er den første af 4, og har fokus på fine steder at besøge i indre by.

Pssst: Hvis du har boet i København i mange år, syntes jeg du skal læse med alligevel – måske der er et sted eller to, du ikke kender i forvejen – eller får lyst til at genbesøge.

Bryghuspladsen

Denne nye plads ligger lige ved siden af Fredriksholmkanal. Den store bygning BLOX giver området et markant og moderne præg. Der er et stort rekreativt område på pladsen foran BLOX. Her er det muligt at hænge ud under træerne. Hvis du får besøg af dine små nevøer og niecer, er den store legeplads et hit. Den er udformet som en kunstig bakke med mange afsatser – og her er det muligt at hoppe kravle og lege i timevis

Kalvebod bølge

284 træstolper udgør fundamentet for  den spetankulære bro som snoer sig i to planer ud fra havnefronten. Ud over at det giver et ganske særligt blik på havnefronten at man kan se den ude fra, er det også muligt at træne eller at hoppe en tur i kanalen. Om sommeren er der også koncerter ind i mellem.

Teglholm

Det sidste stop for havnebussen linje 992 er Teglholmen. På adressen Christian Langs Plads ligger der flere vinbarer med udsigt over kanalen, hvor der ofte er gang i den med kajakker og folk på SUP, da Amager kajakklub ligger lige på den anden side. Sydhavn er et af de steder i København hvor der sker rigtig meget i øjeblikket, så tag selv forbi og se en bydel i udvikling. Når du nu er i nærheden syntes jeg du skal tage et smut ind omkring et af Danmarks mest eksklusive supermarkeder “Supermarco”, som er Danmarks største importør af Italienske specialiteter. Det er desværre ikke SU venlige priser, men hvis du er “et ægte madøre” er det et godt sted at ønske sig et gavekort til i julegave.

Det Kongelige Biblioteks have

Mellem “Den sorte diamant” og Christiansborg ligger en rigtig fin have, med mange sidepladser. Det er et oplagt sted til at side alene  med en bog i rolige omgivelser, eller en god lang venindesnak i smukke grønne omgivelser.

Davids samling

Lige ved siden af Kongens have, ligger der en kunstudstilling af rigtig høj kvalitet. Særligt den “nyere danske samling” er ret enestående med værker af både L.A. Ring, Peter Hanse og hele 14 værker af Vilhelm Hammershøj. Davids samling indeholder 3 samlinger og en særudstilling som oftes er nyere fotografiske værker. Som bonus er der gratis adgang til hele huset, så “Kronprinsesse gade 30-32” er en god adresse at huske hvis du er en kunstelsker på SU.

Oppe og nede i Vor Frue kirke

Københavns Domkirke ligger ganske tæt ved strøget og selverummet er bestemt et besøg værd. Men du kan få en ekstra oplevelse ved at besøge det lille museum på 2. pulpitur. Her er åbent fra 11-16 de fleste dage i ugen (på nær lørdag) og gratis entre. Ud over at du oplever en anden del af kirkens arkitektur, giver det også en mulighed for at nyde udsigten over området uden omkring Domkirken. Når du har været oppe over kirke rummet, skal du en tur neden. I “kælderen” er det muligt at se de frilagte rester af den gamle kirkebygning.  Disse ruiner er dateret helt tilbage til1316.

Rigsarkivets grønne tag

 Kalvebod Brygge 32, 1560 København V

Botanisk have

Det grønne strøg i København

I dag vil jeg tage dig med på en tur tæt på den meget kedelige og meget befærdede Kalevebod brygge. Men vi skal gå i rolige, grønne omgivelser – i 2. sals højde. Kom med….

Turen starter ganske tæt på Københavns Politigård, på hjørnet af Bernstorffsgade og Kalvebod Brygge, hvor SEB Bank har sit Danske hovedsæde. Det består af to store bygninger som bindes sammen af en over 7000 m2 stort parkområde som er inspireret af en frodig svensk bjergside. Store skrå betonflader skaber kontrast til de mange træer og græsser, samtidig med at de laver en stigning i terrænet helt op til 2. sals højde.

Stierne snoer sig i slangeform igennem parken og er meget egnet til til at stå på skateboard på. Jeg har fulgt området siden det blev anlagt 2011 og stedet er kun blevet smukkere og smukkere med årene, fordi tilgroningen har skabt et meget frodig kontrast til betonbelægningen.

Når du har besteget  “The City Dune” går du ind i anden afdeling af det grønne strøg. Det ligger på taget af Rigsarkivet og er anlagt med sidepladser der er indrammet af espalier hvor klatreplanter laver afskærmning. Den smalle aflange park i 10 meters højde er oplagt til en slentretur, eller til at holde en pause i, sammen med en god bog.

Fra Rigsarkivets tag, kan du krydse en lille bro som fører over til den 3. del af som ligger bag “Tivoli hotel”.  Her er der mere luft og den høje bevoksning har igen fået plads –  som ved SEB bank. Blikfanget i denne plads er den lille legeplads, hvor der er brugt elementer der der er genkendelige fra Tivolis univers. Går du videre kommer du omkring bygningen hvor der er et “stisystem” i højden og her er der mulighed for at tage trappen ned til gadeplan igen. 

Jeg håber du har fået lyst til at besøg dette ganske særlige sted. Hvis du bruger offentlig transport kan du starte turen enten ved Hovedbanegården der er tættest på SEB bank, eller på Dybbølsbro st. som er tættes på Tivoli Hotel. Under alle omstændighed for du brug for at sætte den ene fod foran den anden. Rigtig god tur 🙂

Adresser:

SEB Bank: Bernstorffsvej 50, 1577 København

Rigsarkivet – Kalvebod Brygge 32, 1560 København

Kilder:

https://www.sla.dk/cases/the-city-dune-seb/

https://naturibyen.com/steder/det-gronne-strog/

Sådan når du dit mål

At bestemme sig for at du ønsker at gå efter et bestemt mål i dit liv, er ikke sværere end at skrive en ønskeseddel til jul:

Jeg ønsker:

  • En økonomisk buffer på X antal kr.
  • At invitere familien til Disneyland
  • At gå 10.000 skridt om dagen
  • Mindst 10 timers familietid om ugen
  • At efteruddanne mig
  • Jeg vil få betalt mit billån ud i løbet af 2 år

Det der er rigtig svært er at holde fast når du først har sat dig et mål. At foretage de prioriteringer der skal til, for at du kommer nærmere, og at du bliver ved med at gøre det.

Der kan være mange årsager til at man får lyst til at give op undervejs. Men du kan hjælpe dig selv ved at være omhyggelig med hvordan du formulere dit mål over for dig selv. Sørg for at at det er meget konkret, for at du kan måle om du gør fremskridt. Hvornår har du f.eks. nået et mål der hedder “jeg vil bevæge mig mere”? Hvis du i stedet sætter dig det mål at du de næste 3 måneder vil gå 10.000 skridt om dagen, så kan du nemt ved hjælp af en app i din telefon, se om du er på rette vej.

Læg en plan

Hvis du har en plan at følge er det også meget nemmere at komme tilbage på sporet, når du ind i mellem mister fokus. Det er simpelthen konkrete forslag til hvordan du vil følge din udvikling og hvordan du vil gøre i praksis. Skriv meget gerne din plan ned. F.eks. kan min plan for at opnå de 10.000 skridt om dagen være at jeg vil gå på arbejde 2 gange om ugen, gå aftentur med min mand hver aften, eller gå til de destination er jeg skal besøge som ligger under 2 km fra min bopæl.

Hold fast

Og så er vi ved den sværeste del. Som jeg nævnte i indledningen, kan der være mange grunde til at man giver op undervejs. Men nogle gange er det så simpelt at grunden er at jeg glemmer hvor jeg er på vej hen. At jeg simpelthen glemmer at jeg havde sat mig et mål jeg ønskede at nå. Det er en simpelt årsag med en simpelt løsning: Gør dit mål synligt.

På et tidspunkt fulgte jeg nogle forskellige amerikanske you-tubekanaler hvor emnet var privatøkonomi. Meget ofte blev der talt om at bruge en “tracker” når der var noget man ville opnå, f.eks. at få afbetalt et lån. I starten var jeg ikke helt med på hvad det betød. Jeg tænkte at det nok var en eller anden smart indstilling i netbank. Lige til en dag hvor én af youtuberne viste en tracker i en video. Det er et stykke papir!

Hvis man på handelsplatformen Etsy.com skriver søgeordet “printable tracker” kommer der over 117.000 (117 TUSIND) resultater op. Det er pdf. filer som du kan købe og downloade. Trackerne kan have et bestemt tema, f.eks. at drikke 2 l. vand om dagen, afdrag på et lån eller at gå 10.000 skridt om dagen. Det kan også være et mere åbent emne. Så kaldes de for “habit-trackeres” og så kan du selv skrive om dit mål er at stoppe med at ryge eller at gå tur 3  nye steder om ugen.

For mig var det en øjenåbner i forhold til – at det en gang i mellem er bedst at holde det simpelt. Vi har adgang til apps, og smarte indstillinger i vores digitale verden, der kan løse det ene eller det andet problem for os. Men hvis problemet er at jeg glemmer hvad jeg har sat mig for – så er løsningen bare at jeg konstant bliver mindet om det.

Hvis du har lyst til at prøve af om det holder din motivation fast at bruge en “Tracker” har jeg designet et par stykker som du gratis kan downloade og printe. 

Hvis du har en ven som du tror kunne have glæde af en habit-tracker – så husk at send et link til denne artikel 🙂