Om ikke at gå

www.denenefodforandenanden.dk

Normalt går jeg mindst 7 km om dagen ud over alle de skridt jeg tager på mit arbejde. Men den sidste uges tid har jeg været nødt til at blive i lejligheden. Og det kunne ses på skridttælleren: 972 skridt blev det til – en halv kilometer!

Denne uge har været en påmindelse for mig om hvor meget det betyder for min livskvalitet og min livsglæde, at jeg kan gå mine dejlige ture. Du kender nok til anbefalingen fra sundhedsstyrelsen om at du bør være fysisk aktiv i 30 minutter hver dag – ud over almindelige dagligsdags aktiviteter. Men det kan godt virke vanskeligt at få lagt ind i en tætpakket kalender. Derfor vil jeg i dette indlæg komme med nogle konkrete ideer til hvordan du kan arbejde på at få mere bevægelse ind i din hverdag.

Men lad os lige starte med den officielle definition på hvad fysisk inaktivitet er:

”… har man mere præcist defineret fysisk inaktivitet som mindre end 2,5 times fysisk aktivitet pr. uge” (Sundhed.dk)

Der er lavet mange studier på hvad det betyder for vores helbred, hvis inaktivitet bliver en livsstil. Det er chokerende læsning, du får bare lige et par af overskrifterne:

  • I Danmark dør 4500 personer hvert år, på grund af for lidt bevægelse i hverdagen. Det betyder at inaktivitet er lige så stor en risikofaktor som rygning, forhøjet blodtryk og overvægt.
  • Inaktivitet forhøjer risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdomme og visse former for kræft.
  • Du sover dårligere om natten hvis du ikke har bevæget dig i løbet af dagen. Dårlig søvn kan så betyde at du bliver mere stresset, irritabel og …ja…træt.

Godt så… hvordan gør man så noget ved det? Jeg har selv meget stor glæde af at opsætte mål for det jeg gerne vil opnå. Dét redskab bruger jeg i alle dele af mit liv. Min erfaring er, at den bedste måde at nå et mål på, er at sætte små del-mål, og så indfri dem. Et ad gangen. Øvelsen starter med at få sat ord på dét du gerne vil opnå. Vær konkret! I stedet for at skrive “jeg vil gerne bevæge mig mere”, kunne det være “jeg vil gå til arbejde to gange om ugen.” Første del mål kunne så være at gå til arbejde to gange om måneden. Derefter en gang om ugen og så videre…

For at du kan holde fast og få indarbejdet en ny vane, er det vigtigt at du sætter dig et mål som du rent faktisk har lyst til at nå. Noget der motivere dig. Her er et par forslag:

  • Gå på opdagelse i dit nabolag. Beslut dig for at gå tur der hvor du bor, men hver gang vælger du en ny rute.
  • Gå efter noget der interesserer dig. Er du vild med arkitektur, så brug google til at finde de bygninger der er interessante i dit område.
  • Gå aftentur. Når du er færdig med dagens pligter – men før du lander i sofaen, er en aftentur en god måde at få ro på, efter en travl dag.

Husk at heppe på dig selv. Vær realistisk omkring hvor du er nu, og byg din vane op skridt for skridt. Hvis du stort set ikke går nu, så start med f.eks. at gå to ture af 15 minutter om ugen.

 

Jeg ønsker dig held og lykke med at nå dine mål!

Kilder:

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/sundhedsoplysning/idraet-og-motion/fysisk-inaktivitet/

https://www.alt.dk/sundhed/det-sker-i-kroppen-nar-du-ikke-dyrker-motion

https://www.sst.dk/~/media/10D9CDBFED9B4B71BFEA4262C2DD3573.ashx

https://www.sst.dk/da/Viden/Fysisk-aktivitet/Anbefalinger-om-fysisk-aktivitet/Voksne-under-65-aar

Categories: Reflektion Tags: Tags: