Museet der kun kan findes med Google Maps

I Odense er der for kort tid siden genåbnet et lille museum for den verdensberømte Fynbo, Carl Nielsen. Det er så svært at finde at vi måtte have online hjælp, selvom vi havde adressen. Hvis Google Maps er et skattekort så er Carl Nielsen Museet guldskatten! Det simpelthen noget af det bedste formidling jeg nogen side har oplevet!

Og “oplevelse” er netop kodeordet hér. Fokus for museet er at fortælle om Carl Nielsens arbejde. Dét sker med en formidling hvor konceptet “udstillings-montre” får en helt ny betydning. Disse kan åbnes, ses og høres, hvilket betyder at du som gæst hele tiden skal være aktiv, for at få mest muligt ud af dit besøg. Super genialt fordi oplevelsen bliver stærkere for gæsten, som ikke bare kan gå bevidstløst fra montre til montre.

Indretningen af museet er smuk og meget enkel. Salene er mørke, med lyddæmpende gardiner og sorte vægge. Hvid-malede rekvisitter og montrer af lyst træ er det eneste inventar – dog peppet op med en del messing. Den dæmpede belysning kommer fra grupper af pærer uden skærme. Alt går op i en samlet og elegant helhed, der står som en sokkel under det vigtigste element i udstillingen: Musikken.

Fakta box:

Når man skal afgøre hvor stærk en oplevelse virker på modtageren bruger man Pine og Gilmores oplevelsesdomæner. Jo flere domæner der aktiveres jo stærkere bliver oplevelen hos modtageren.

På Carl Nielsen museet er alle oplevelsesdomænerne er sat i spil. 

Som gæst kan du prøve din egen viden om betydningen af forskellige horn-signaler, hører uddrag af nogle af de mange værker som Nielsen har komponeret. Variationen i formidlingen er med til at holde underholdningen i top hele vejen gennem udstillingen.

Musikken har 1. pladsen i formidlingen.

En anden fantastisk museums-oplevelse havde jeg sidste sommer da jeg besøgte H.C. Andersens museet – også i Odense. Derfor var mine forventninger tårnhøje. Alligevel gik jeg fra Carl Nielsen Museet med en følelse af at have været vidne til noget ganske unikt: En præsentation af udødelig musik hvor alle sanser bliver taget i brug.

Jeg håber at du i løbet af sommeren finder ved til denne musikalske perle af en udstilling. Jeg har lavet en lille “huskeseddel” i form af en mini-plakat som du kan printe ud i A5 format.

Hvis du har lyst til at læse mere om at skabe et liv med oplevelser kan du fortsætte her:

Oplevelses detektiven