Vesterbro: Kunst og gamle stalde

“De oplevelsesrige små gadeforløb mellem de lave bygninger giver fornemmelsen af at gå omkring i en lille landsby.“Dette citat er fra en rapport om Værdifulde kulturmiljøer i København. Stedet der beskrives ligger ganske tæt på hovedbanegården, og er fyldt med kontraster til den omlæggende del af Vesterbro.

I dag vil jeg starte en mini-serie som vil vare en lille måneds tid.  Jeg tager tråden op fra dette  indlæg fra maj 2021 hvor jeg kom med forslag til hvilke mål du kan sætte for din gå tur. Én af ideerne er at udforske de dele af din by hvor du ikke kommer på daglig basis. Den udfordring har jeg selv taget op, og i den næste måneds tid vil du kunne læse om forskellige by-dele i København.

Hovedgade er Vesterbrogade som strækker sig langs næsten hele kanten af bydelen. Den mest kendte gade er nok Istegade som strækker sig fra Hovedbanegården og ned midt igennem kvarteret og slutter i den smukke Enghaveplads.

Den tur jeg vil tage dig med på i dag er et lille område tæt ved Istegade. Det er et område som med sin arkitektur skiller sig markant ud. De fredede bygninger ligner noget der burde ligge langt ude på landet, og fungere som lader og arbejdesbygninger for en gammel herregård. De gule murstenshuse er faktisk gamle arbejdsbygninger, som går under betegnelsen “Den brune- og den grå kødby”. Den største bygning er Øksenhallen- kender du måske – som et et aktivt sted for messer og konferencer (i hvert fald før Corona). Den blevet  i sin tid bygget som Kvæghal og har siden haft forskellige funktioner frem til 1960 bla.  til opstaldning af dyr.

Hele vejen rundt om hallen er det charmerende miljø heldigvis bevaret. De toppede brosten,  gule mure med de store porte,  og  bygningerne med de karakteristiske danneborgsvinduer får én til at glemme at man går i København i 2022. Her er der mange muligheder for at gå på opdagelse, igennem  de små gårde og ind i de mange kroge som stedet gemmer på.

I dag bliver bygningerne brugt til kulturelle aktiviteter. Noget der virkelig ses rundt mellem bygninger er at Billedskolen i Tvillinghallen er én af beboerne  i den gamle Kødby. Her undervises  500 børn og unge i mange forskellige kreative udtryksformer. Eksempler på de flotte værker, er udstillet i det fri. 

Så der er meget at lade øjet gå på opdagelse i, mens fødderne går igennem de gamle gader her på Vesterbro.

Kilder:

DGI Byens hjemmeside

Værdifulde kulturmiljøer i København

Categories: Gå i byen Tags: Tags: , , ,