Hele vejen rundt om historien

I Hillerød centrum lige ved siden af gå-gaden ligger slotssøen. I søen er der tre holme og på dem ligger der en smuk bygning.  Frederiksborg slot. I dag skal vi følges ad på stien omkring søen, mens vi kommer igennem slottes historie.

Vores tur starter ved parkeringspladsen i centrum. Mens vi går de første hundrede meter til venstre om søen, kan vi med vores skidt tælle de mange ejere af den gamle hovedgård som blev bygget i 1275 ind til den blev overdraget til Frederik d. 2. i 1560. 

Vi går nu hen mod Jægerbakken med kig til den majestætiske bygning i søen. D. 12. april 1577 blev lille Christian født på gården.  Bedst kendt som Christian d. 4. Da han som voksen ejede hovedgården i søen, rev han den ned og i 1608 stod der et slot med tre fløje på holmene.

Mens vi går over broen i Barokhaven kan vi nyde syntes af den anden side af slottet – som det ser ud i dag. De første 50 år var hårde for slottet fordi det både blev hærget af Svenske krigen og en brand i 1665 – som ødelagde dele af slottet. Det blev dog resumeret men i 1859 blev hovedbygningen lagt i aske af en voldsom brand. Ydermurene stod dog endnu derfor blev det besluttet at genopføre bygningen. Det kunne lade sig gøre fordi projektet blev støtte med midler indsamlet i hele Danmark.

Vi går nu igennem slotgården og forbi kirken som efter renoveringen blev indviet i 1864. Da det er et helt unikt kirkerum – slår vil lige et smut ind i det meget rigt dekoreret rum, inden vi genoptager vores tur omkring søen.

I den ydre slotsgård passere vi Neptunbrøden som var en gave fra Brygger Jacobsen, den har stået der siden 1888.

Nu har vi snart gået de 2,4 km. rundt om Hillerød slotssø, men turen behøver ikke slutte her.  Turen kan nemlig fortsætte foran computeren, hvor vi kommer indenfor murene og ser det national historiske museum i en virtuelle rundvisning.

Tak for turen!

 

 

Kilder:

https://da.wikipedia.org/wiki/Frederiksborg_Slot

https://da.wikipedia.org/wiki/Frederiksborg_Slotss%C3%B8

Categories: Gå ved vandet Tags: Tags: , ,